Nieuws

NIEUWSBERICHTEN

By Bram Haasnoot 14 Apr, 2017

Delft, 14 april 2017 - RealOpen IT, IT-dienstverlener op het gebied van Identity & Access Management (IAM)-oplossingen, is Silver Partner van Heliviews jaarlijks congres over Identity & Access Management. Het event vindt plaats op 18 mei, en heeft als thema ‘De impact van de digitale transformatie’.

Tijdens het IAM-congres geeft Hanke Niestern, teamleider van het IAM-beheer-/ontwikkelteam van de Universiteit Utrecht, een presentatie over het ontstaan van de huidige IAM-oplossing, ontwikkeld en geïmplementeerd door RealOpen IT. De Universiteit Utrecht staat internationaal bekend als een gerenommeerde researchuniversiteit en de innovatieve inzet van IT is een belangrijk aspect voor het wetenschappelijk onderzoek. Daarom is het belangrijk dat medewerkers, studenten en gasten altijd toegang hebben tot de juiste applicaties en netwerken, en IAM is hierbij onmisbaar. In 2015 implementeerde RealOpen IT het beheervriendelijk IAM-systeem bij de Universiteit Utrecht. Over dit proces, de ingebruikneming en de vervolgstappen geeft Hanke Niestern een leerzaam en inspirerende lezing.

De presentatie van Hanke Niestern beschrijft het ontstaan van de huidige IAM-oplossing van de Universiteit Utrecht, vanuit een bestaande, te migreren oplossing. In de presentatie wordt ingaan op het gevolgde ontwikkeltraject, de uitdagingen tijdens het project en de vervolgstappen die onder andere leidden tot Two factor authentication en Risk Based Authentication.

Bram Haasnoot, directeur RealOpen IT: “De presentatie geeft een overzicht van een complexe IAM-oplossing bij één van de grootste onderwijsinstellingen in Nederland, in een omgeving die voortdurend aan verandering onderhevig is. Bezoekers van deze lezing krijgen een goed beeld van de manier hoe een migratieproject kan worden vormgegeven, maar ook hoe vervolgens een dergelijke grote oplossing in beheer genomen kan worden en verder ontwikkeld. We zijn trots op onze samenwerking met de Universiteit Utrecht en vereerd dat Hanke wil toelichten hoe de universiteit het IAM-systeem ervaart.”

 

Heliview IAM congres

Datum: 18 mei 2017

Tijd: 09:00 - 17:40 uur

Locatie: Midden Nederland Hallen

Adres: Thorbeckelaan 123|3771 ED Barneveld

 

By Bram Haasnoot 11 Apr, 2017

Verschenen op www.blogit.nl

De stelling die je steeds vaker in de wereld van Identity en Access Management (IAM) hoort, is dat íedereen binnen afzienbare tijd gebonden is aan een IAM-account die de basis is van alles wat je doet en mag. Het klinkt eng, maar is tegelijkertijd best logisch. Ons persoonlijke en zakelijke leven speelt zich steeds vaker online af. En hoewel ik de toekomst natuurlijk niet kan voorspellen, is het wel waarschijnlijk dat technologie in toenemende mate ons leven zal vereenvoudigen. Een nieuwe volledige aanpak van identiteits- en toegangsbeheer hoort daarbij.

Zwakke wachtwoorden

Voor het beheer en beveiligen van applicaties wordt veelal gebruik gemaakt van wachtwoorden. Prima, mits deze sterk zijn. Maar de mens is gemakzuchtig en kiest voor zwakke  wachtwoorden  die makkelijk te hacken zijn. Volgens  LastPass  kiezen veel werknemers en consumenten zwakke wachtwoorden en gebruiken zij hetzelfde wachtwoord bovendien voor meerdere online diensten. Wat is de reden van dit gedrag? Gebruikers hebben de neiging zwakke wachtwoorden te kiezen omdat ze graag alle wachtwoorden willen onthouden. Tegelijkertijd praten ze het gebruik van zwakke wachtwoorden voor zichzelf goed.

Persoonlijkheidstypen

LastPass liet dit fenomeen onderzoeken en nu blijkt dat er volgens het bedrijf twee soorten persoonlijkheden zijn: type A en type B. ‘Het onverstandige gedrag rond wachtwoorden van mensen met persoonlijkheidstype a blijkt vooral te worden veroorzaakt door de neiging overal controle over te willen hebben. Deze groep mensen wil alle wachtwoorden kunnen onthouden, wat het gebruik van complexe en unieke wachtwoorden in de weg staat. Mensen met persoonlijkheidstype B hebben deze neiging niet, en zijn eerder geneigd hun onverstandige gedrag goed te praten. Zo stellen zij dat hun accounts weinig waarde hebben voor cybercriminelen. Deze groep is daarom geneigd gemakzuchtig om te gaan met hun wachtwoorden.’

Single sign on

Of het nu voorkomt uit controledwang of het bagatelliseren van het probleem, feit is dat werkgevers een enorm risico lopen door de verantwoordelijkheid van de netwerkbeveiliging gedeeltelijk in handen te geven van gebruikers. Een goede authenticatieprocedure zal de veiligheid van gegevens en bedrijfsapplicaties doen toenemen. Met  Single sign on  bijvoorbeeld. Met deze toepassing hoeven eindgebruikers maar één keer in te loggen. Daarna krijgen ze automatisch toegang tot verschillende applicaties en resources in het netwerk, ingeregeld door het achterliggen de IAM-systeem. Single sign on heeft als voordeel dat de eindgebruiker niet meerdere wachtwoorden hoeft te onthouden en sneller van applicaties kan wisselen, en dus productiever is.

Oor als ‘vingerafdruk’

Maar er zijn meer authenticatie-toepassingen de maak, zoals biometrische authenticatie. De ontwikkeling van biometrische technologie gaat snel. De markt voor biometrische systemen zal volgens analisten van 10 miljard dollar in 2015 naar ongeveer 40 miljard dollar in 2022 stijgen. Sommige biometrische authenticaties zijn al in gebruik, bijvoorbeeld gezichtsherkenning, vingerafdruk oog/iris herkenning. Ook een hartritme of persoonlijke geur kan worden gebruikt voor authenticatie. Zelfs het oor is uniek: bij oor-geometrie hoef je alleen maar je oor tegen het scherm van de telefoon te drukken. Kennelijk zijn geen twee oren zijn hetzelfde, zelfs niet de oren van dezelfde persoon. Een oor is dus net zo ‘persoonlijk’ als een vingerafdruk.

Slimme systemen

De groei van de biometrische authenticatie én de IAM-markt laat zien dat er op allerlei vlakken gezocht wordt naar een veilige manier om toegang te geven tot de juiste informatie en applicaties. Vooralsnog gaat het om toegang voor werknemers. Binnen afzienbare tijd echter zal ook de consument afscheid nemen van het gebruik van eenvoudige wachtwoorden en pasjes. Slimme systemen zullen in staat zijn om ons te herkennen en wellicht te begroeten als we online shoppen, eten in restaurants en werken op kantoor. Puur op basis van onze persoonlijke/biometrische kenmerken. Heel veilig, en tegelijkertijd wel een beetje eng.

Bram Haasnoot

By Bram Haasnoot 07 Nov, 2016

GGZ Ecademy implementeert momenteel een nieuwe leeromgeving: Centraal leerplatform GGZ Ecademy. Dit platform zal per 1 november 2016 beschikbaar zijn. Het platform bevat diverse leeromgevingen, waaronder een die voor iedereen gratis toegankelijk is. Op dit platform zijn diverse gratis leertrajecten beschikbaar. Binnen dit platform wordt gebruik gemaakt van de technologie van aNewSpring (e-learningomgeving), en Coachview (leermanagementomgeving).

Deelnemers moeten middels een eigen account toegang krijgen tot beide omgevingen. Inloggen op de omgeving loopt via een centraal portaal dat Single Sign-On toegang biedt tot Coachview en aNewSpring. RealOpen IT levert voor GGZ Ecademy de technologie voor identity & access management binnen het leerplatform. Alle deelnemeraccounts die ontstaan als gevolg van het zelfregistratieproces worden opgeslagen in het Centrale Identiteiten Register (CIR). Dit is de identitystore van waaruit deelnemeraccounts worden gemaakt en onderhouden in aNewSpring en Coachview.net.Verder wordt een wachtwoordportaal ingericht waar medewerkers hun wachtwoord kunnen wijzigen of zelfstandig een vergeten wachtwoord kunnen herstellen.

De toegang tot het centrale leerplatform van de GGZ Ecademy voor deelnemers loopt via een centraal portaal. Inloggen op het centrale portaal is mogelijk nadat de zelfregistratie succesvol is verlopen. De autorisatie van het centrale portaal loopt via het CIR.  De toegang tot de applicaties verloopt vanuit het centrale portaal altijd op basis van Single Sign-On. Dit betekent dat een medewerker niet opnieuw hoeft in te loggen op de betreffende applicatie.


By Bram Haasnoot 07 Nov, 2016

Delft, 7 november, 2016 - RealOpen IT, IT-dienstverlener op het gebied van Identity & Access Management (IAM)-oplossingen, lanceert Modiam, de modulaire Identity & Access Managementoplossing inclusief beheer en onderhoud voor een vast bedrag per gebruiker per jaar. Modiam zorgt ervoor dat alle gebruikers veilig én gecontroleerd toegang krijgen tot precies die (cloud) applicaties die bij hun rol of functie passen. Het bedrijf is een van de eersten op de markt die zowel de IAM-oplossing implementeert, alle (cloud) koppelingen opzet en alle support, beheer en onderhoud voor klanten uit handen neemt.

Modiam zorgt ervoor dat bestaande en nieuwe medewerkers automatisch altijd en overal de beschikking hebben over hun e-mail, documenten en bedrijfsapplicaties. Naast efficiency, tijd- en kostenbesparing zorgt Modiam ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan privacy, security en risicobeheersing gesteld worden. Hoewel IAM-oplossingen steeds vaker worden ingezet, blijkt dat het beheer en onderhoud van de oplossing zeer complex is. De oorzaak hiervan is het feit dat ICT-toepassingen continue veranderen. Sales of HR-applicaties worden vervangen, servers worden verplaatst naar de cloud en systemen vragen doorlopend om updates. Dit is van invloed op de koppelingen tussen het bronsysteem en de afnemende systemen en vraagt dus om continue monitoring van het proces.

Omdat IAM een belangrijk onderdeel is van het ICT-ecosysteem, is het essentieel dat het onderhoud goed wordt uitgevoerd. RealOpen IT neemt klanten deze zorg volledig uit handen. De services binnen Modiam zijn naast support, beheer en onderhoud op de IAM oplossing, ook het patchen en updaten van de servers, installeren nieuwe modules, hulp bieden bij verstoringen en regelen van alle subscripties. Zo blijft de oplossing optimaal functioneren, welke veranderingen het bedrijf ook doormaakt. Een belangrijk kenmerk is dat Modiam modulair is; klanten betalen op basis van een subscriptie precies voor de onderdelen die worden afgenomen en in gebruik zijn. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid in de investering.

Bram Haasnoot, directeur RealOpen IT: "Het spreekt vanzelf dat een systeem dat afhankelijk is van talloze koppelingen, zeer goed beheerd en onderhouden moet worden. Om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal werkt, bieden we een totaalpakket dat bestaat uit de IAM-producten én ook de bijbehorende dienstverlening zoals support, beheer, monitoring en informeren. De groeiende vraag van klanten en prospects naar een compleet concept zorgde voor het ontstaan van Modiam. We zijn er trots op dat we deze volledige dienst in de markt kunnen lanceren en we zijn ervan overtuigd dat we onze klanten hiermee nog beter kunnen ondersteunen."

Over RealOpen IT

RealOpen IT levert sinds 2005 IT-oplossingen en IT-ondersteuning aan een brede klantenkring en is gespecialiseerd in oplossingen waarbij de identiteit van gebruikers centraal staat. Een belangrijke specialisatie is die in Identity en Access Management (AIM)-oplossingen. Centraal hierbij staat de visie dat oplossingen standaard elementen moeten bevatten, modulair uitbreidbaar en toekomstbestendig moeten zijn. Binnen de klantenkring van RealOpen IT speelt de overgang van beheer naar regie, van bezit naar gebruik en betalen naar gebruik een steeds grotere rol, dit is de reden waarom RealOpen IT haar klanten Modiam aanbiedt. Modiam-oplossingen worden ontwikkeld voor en geïmplementeerd bij middelgrote en grote organisaties binnen, met name, het onderwijs, de zorg en lokale overheden. Met zeer ervaren consultants onderscheidt RealOpen IT zich van andere IT-dienstverleners door de duidelijke keuze om jarenlange ervaring en diepgaande kennis te delen in de vorm van standaard modules.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
Karianne Hoekstra-Zeebregts
Zeekhoe Communicatie
M. 06-460 80656
T: 023 - 55 53 433
E. karianne@zeekhoe.nl


By Bram Haasnoot 28 Sep, 2016

Volgens Gartner zijn IGA oplossingen instrumenten die "identity en access levenscycli over meerdere systemen kunnen beheren in een heterogene omgeving." Kernfuncties zijn:

 •     Identity Life Cycle Management;
 •     Access requests;
 •     Workflow Orchestration
 •     Rol en Policy Management
 •     Auditing
 •     Toegang Certification
 •     Fulfillment via Provisioning & Service
 •     Tickets
 •     Rapportage en Analytics
 •     Password management

IGA verschilt van IAM in het feit dat het organisaties in staat stelt om niet alleen een Identity management beleid te definiëren en af ​​te dwingen, maar ook te kunnen voldoen aan alle audits en compliance-eisen.

In het 2016 IGA 'Magic Quadrant' worden leveranciers beoordeeld op het vermogen om die kerncapaciteiten leveren in een product dat specifiek gemaakt is om 'access requests life cycles' te kunnen managen en beheren.

Vraag hier meer informatie aan via ons contactformulier!

By Bram Haasnoot 28 Sep, 2016

GGZ Ecademy gaat een centraal leerplatform aanbieden aan al haar leden. Binnen dit platform wordt gebruik gemaakt van de technologie van aNewSpring (e-learningomgeving). Deelnemers moeten middels een eigen account toegang krijgen tot deze omgeving. Inloggen op de omgeving loopt via een centraal portaal dat Single Sign-On toegang biedt tot aNewSpring. RealOpen IT levert voor GGZ Ecademy de technologie voor Identity en Access management binnen het leerplatform.

De toegang tot het centrale leerplatform van de GGZ Ecademy voor deelnemers loopt via een centraal portaal. Inloggen op het centrale portaal is mogelijk nadat de zelfregistratie succesvol is verlopen. De autorisatie van het centrale portaal loopt via het CIR. Eenmaal ingelogd krijgt de medewerker een keuzemenu op maat met daarin de menu-opties op basis van zijn 'profiel'. In het profiel ligt vast voor welke GGZ (één of meer) hij/zij werkzaam is. De toegang tot applicaties verloopt vanuit het centrale portaal altijd op basis van Single Sign-On.

By Bram Haasnoot 24 May, 2016

Verschenen op  www.blogit.nl

Ken je dit? Een paar keer per week rijd je naar zakelijke afspraken. Deze rijafstanden moet je bijhouden dus download je een app die dat voor je doet. Na een paar weken bekijk je de app en dan zie je dat je wel de afstanden hebt bewaard, maar niet de naam van je afspraak. Die moet je handmatig weer aanvullen. Vervolgens blijkt dat de data onmogelijk in een keer over is te zetten naar het urenregistratiesysteem van je bedrijf. Je concludeert: deze app is niet geschikt. En gaat zuchtend op zoek naar een nieuwe. Maar bestaat deze juiste app wel?

Bedrijven doorlopen dit proces ook vaak. De organisatie wil meedoen met de huidige trends en kiest bijvoorbeeld voor een populaire cloudoplossing om bestanden te bewaren, bijvoorbeeld Dropbox. Hiermee kan elke werknemer altijd en overal bij zijn documenten, zodat de productiviteit verbetert. Helaas blijkt dat Dropbox niet alleen gegevens verzamelt, zoals je browserhistorie en id’s die bij je apparaten horen, maar ook geen bezwaar heeft als de Amerikaanse overheid  meekijkt . Bovendien is het lastig Dropbox te koppelen aan ander applicaties. Logisch, want het is in de basis natuurlijk een storage-oplossing, en geen werkomgeving. Zolang er geen Dropbox system integrators zijn die een slimme koppeling kunnen maken, blijkt Dropbox dus niet zo handig te zijn als gedacht. De organisatie moet weer op zoek naar een systeem dat wél voldoet aan alle eisen.

Het bovenstaande voorbeeld is niet uniek. Cloudoplossingen zijn populair en worden zakelijk steeds meer gebruikt, want ze zijn betaalbaar en zorgen er vaak voor dat werknemers overal kunnen werken. Maar ze zijn ook gesloten en gestandaardiseerd. Dit betekent dat de oplossing niet gemaakt is om kleine of grote veranderingen toe te staan. Hierdoor sluit de oplossing dus nooit volledig aan op de behoefte van de klant. In veel gevallen geeft dat niets, want met een standaard weet waar je aan toe bent. Echter, het dwingt een bedrijf zich te conformeren aan het cloudproduct, en dat is niet altijd handig.

Neem nu het geval IDaas, oftewel Identity as a Service. Met een iDaas-dienst kun je onder authenticatie regelen: het verifiëren van iemands identiteit zodat hij toegang krijgt tot bepaalde bedrijfsapplicaties. Maar ook user provisioning: het op centrale en geautomatiseerde wijze beheren van accountinformatie en identiteiten. iDaas kan veel goedkoper dan een solide IAM-oplossing en omdat het beheer niet bij de organisatie ligt, scheelt het ook in personeelskosten. Maar er zijn belangrijke nadelen aan verbonden.Op gebied van security scoort iDaas niet best, aangezien het beheer van toegangsgegevens en identiteiten uit handen wordt gegeven. Daarmee ontstaat de situatie dat de iDaaS-provider mogelijk toegang heeft tot bedrijfskritische en gevoelige informatie.

 1. iDaas is een kant-en-klare oplossing. Het is niet mogelijk op aanpassingen te maken om het product volledig aan te sluiten bij de organisatiebehoefte. De organisatie moet zich conformeren aan wat het product biedt, in plaats van dat het product levert wat de organisatie nodig heeft; minder flexibiliteit.
 2. Wil een bedrijf dat alle data up-to-date is (en vooral uniform!), dan is het belangrijk dat verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. Dit is lastig als je lokale systemen vervangt door SaaS-oplossingen (zoals iDaas) bij verschillende externe cloudleveranciers. Afzonderlijke cloudoplossingen laten zich niet direct onderling koppelen en hierdoor ‘vervuilen’ bedrijfssystemen op den duur en is het herstellen van deze situatie een omslachtige, tijdrovende en dure zaak. Cloud applicaties koppelen kan wel, maar alleen door specialisten die daarbij werken met één centraal identiteiten register.

Wat moet een organisatie dan wél doen? Laat je niet leiden door loze kreten zoals ‘van beheer naar regie’ of ‘cloud is heel makkelijk: gewoon plug en play’. Breng vooraf helder in kaart waar de organisatie behoefte aan heeft. Wat hebben de medewerkers (en eventueel externe partners) nodig om goed samen te werken, wat zijn de doelstellingen en aan welke (privacy)wetgevingen moet je voldoen? Praat met verschillende IAM- of iDaas-leveranciers en vergelijk welke effecten hun oplossingen hebben op de flexibiliteit en verdere inrichting van de IT-architectuur. Pas dan kun je een gefundeerde beslissing maken en wordt de nieuwe implementatie geen teleurstellende ‘plug en pay’.

Bram Haasnoot , RealOpen IT

By Bram Haasnoot 24 May, 2016

verschenen op   www.blogit.nl  

Het gebeurt niet vaak, maar met de Panama Papers is het raak. Het grote publiek én alle media zijn het eens en uiten saamhorig hun afschuw over die graaiende, hebberige bedrijven en machthebbers, die weigeren belasting te betalen over hun volledige inkomsten. Een legale constructie, toegegeven, maar wel een die moreel verwerpelijke activiteiten uitlokt. Bovendien zijn er niet alleen veel bedrijven, maar ook veel landen bij betrokken. Ook Nederland. Door het inzetten van brievenbusfirma’s in ons belastingparadijs betalen buitenlandse multinationals hier slechts 1,8 miljard belasting per jaar. Leuke kanttekening: tegelijkertijd loopt de Nederlandse schatkist hierdoor   jaarlijks   zo’n 20 tot 30 miljard euro mis.

Sommige journalisten hebben gelukkig ook oog voor de oorzaak van al het tumult: waar komt de informatie vandaan? Is er sprake van een hackpoging bij het juridisch adviesbureau Mossack Fonseca, of was het een ongelukkige medewerker die informatie naar buiten bracht? Wie zat er met zijn vingers in de Panama-pot? De medeoprichter van het advieskantoor zegt zelf dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor en gestolen is via een succesvolle, maar “gelimiteerde hack”. Dat kan zijn, maar sinds wikileaks en Edward Snowdon weten we dat ook werknemers kans zien mappen vol belastend bewijs door te geven.

De vraag is, wat gaat Mossack Fonseca (en alle andere vergelijkbare adviesbureaus) doen aan het feit dat hun data niet goed beschermd is? Drie jaar geleden werd de online notitieapplicatie Evernote gehackt, waarna het bedrijf zijn gebruikers direct dwong om hun wachtwoord te wijzigen. Ook werd bij het bedrijf de mogelijkheid tot multi-factor authentication versneld ingevoerd. Steeds meer organisaties kiezen niet alleen voor een solide firewall die hackers buiten de deur houdt, maar ook voor een oplossing die ervoor zorgt dat eindgebruikers niet per ongeluk een datalek kunnen veroorzaken. Dit is een goede ontwikkeling, helemaal nu de strafmaat sinds de invoering van De Wet Meldplicht Datalekken flink verhoogd is.

Multi-factor authentication is een veilige manier om toegang te geven tot bedrijfsapplicaties of documenten die slechts voor enkele werknemers inzichtelijk mogen zijn. Het login-proces vereist twee of meer authenticatiemiddelen (factoren), vaak een gebruikersnaam of emailadres en:

 • Iets wat de gebruiker   heeft,
 • iets wat de gebruiker   weet,
 • iets wat de gebruiker   is.

Iedereen   heeft   een mobiel, en weinigen lenen deze uit. Een ideaal device dus om een code naartoe te sturen, zodat de gebruiker dit kan invoeren. Maar het is ook gebruikelijk om werknemers een token te geven die een unieke code aanmaakt, die vervolgens de authenticatie bevestigt. Een andere manier om aan te tonen dat je bent wie je zegt dat je bent, is door iets dat de gebruiker   weet. Een ‘geheime vraag’ (wat is de meisjesnaam van je moeder?) of een pincode bijvoorbeeld. Het nadeel hiervan is dat gebruikers deze gegevens vaak opschrijven, wat dus niet zo veilig is. De veiligste authenticatiemethode is natuurlijk de meest unieke code (dus wat een gebruiker   is): een irisscan of vingerafdruk. Het inloggen op basis van biometrische gegevens wordt nog niet veel gebruikt omdat het extra hardware vereist, maar is al wel flink in opkomst.

Zal de inzet van multi-factor authentication een einde maken aan datalekken? Niet als dit geen onderdeel is van een grotere data breach preventionstrategie. Het beschermen van data vereist bijvoorbeeld ook dat je kijkt waar de data is opgeslagen (lokaal of in de cloud) en welke gebruikersrechten er zijn toegewezen aan welke werknemers. Bij een datalek preventieplan komt veel kijken, maar het is voor elke onderneming essentieel. Want zolang de datalekken voorkomen bij bedrijven die belastingontduikers faciliteren is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat is uw reactie als dit uw organisatie overkomt?

Bram Haasnoot, RealOpen IT

Share by: